ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Εκτύπωση
Δημιουργηθηκε στις Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2007

Βασική μέριμνα της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου είναι η φροντίδα των ανηλίκων που φθάνουν και συλλαμβάνονται στο νησί μας, μόνα ή με τη συνοδεία κηδεμόνα.

Στα πλαίσια αυτής της μέριμνας εντάσσεται η δρομολόγηση των διαδικασιών και η καθημερινή ενασχόληση ώστε οι ανήλικοι κρατούμενοι να πηγαίνουν σε σχολείο, όπως ορίζουν οι διεθνείς συνθήκες.

Παρά τους σκοπέλους της γραφειοκρατείας, την ακαμψία των κρατικών μηχανισμών, και την (όχι σπάνια) απαξίωση των τοπικών αρχών, η Επιτροπή κατάφερε σε πολλές περιπτώσεις την φοίτηση των ανηλίκων σε δημοτικά σχολεία του νησίου μας, γεγονός μοναδικό κάποιες φορές και σε πανελλαδικό επίπεδο.

Θα αναφερθούμε σε μερικές από τις περιπτώσεις αυτές.

  • Φεβρουάριος 2007 – Αμπντί

Ο 13χρονος Σομαλός Αμπντί έγινε δεκτός από το 2ο Δημοτικό σχολείο Ερειθιανής Βροντάδου όπου και παρακολούθησε τα μαθήματα του σχολείου για 2 περίπου βδομάδες πριν «απελευθερωθεί». Δείτε σχετικά άρθρα στον τοπικό τύπο.

  • Σεπτέμβριος 2004

Εννιά ανήλικοι πρόσφυγες φοίτησαν στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Βρονταδου όσο καιρό ήταν κρατούμενα στο Μερσυνίδι. Λεπτομέρειες στο Ημερολόγιο του χώρου κράτησης

  • Νοέμβρης 2003 - Σερτζάν, Kιουρτζάν, Xαμίντ, Φαγίμ και Γιαμά

Πέντε μικρά προσφυγόπουλα  Αφγανικής και Κουρδικής καταγωγής, με ένα παιδί μόνο γνώστη της αγγλικής γλώσσας, ξεκίνησαν την  Πέμπτη 13 Νοεμρίου 2003 να φοιτούν στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Βροντάδου και το βλέμμα τους κατάφερε να φθάσει πέρα από τα συρματοπλέγματα του χώρου κράτησης. Το θέμα έτυχε αναφορών από τα τοπικά αλλά και τα πανελλαδικά μέσα ενημέρωσης.

  • Ιούνιος 2003

Τέσσερα παιδιά από το Αφγανιστάν περιέβαλε με φροντίδα και αγάπη το Δημοτικό Σχολείο Χαλκειούς,  κατά το διάστημα της παραμονής τους στο Χώρο Κράτησης του παλιού εργοσστασίου της Βιαλ.

Copyright © 2005 - 2022 lathra.
Friday the 2nd. Free Joomla Templates by Joomla 2.5 Templates. ΛΑΘΡΑ; Επιτροπή αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου www.lathra.gr